חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פיתוח קהילתי

בתחום הפיתוח הקהילתי, ארגון אג'יק-מכון הנגב פועל להגברת החוסן הקהילתי, חיזוק מנהיגות מקומית ופיתוח ובינוי תשתיות בקהילה, תוך בניית נתיב לשגשוג קהילתי בר-קיימא של הקהילות עימן אנו פועלים. 

 

תחום הפיתוח הקהילתי כולל את עבודת חדר המצב של הארגון – התארגנות אזורית בין מגזרית שמובילה את העבודה בנגב בעיתות משבר ומצוקה, הקמה וליווי של צוותי צח"י (צוות חוסן ישובי), בשותפות עם הרשויות המקומיות או כמו בכפרים הלא מוכרים- היכן שאין רשות שתעשה זאת, פרויקטים מקומיים ואזוריים של פיתוח ובניית יכולות קהילתיות וכן את ספינת הדגל שלנו- הפרויקט לפיתוח תשתיות קהילתיות בכפרים הלא מוכרים בנגב.

במסגרת פרויקט זה, המהווה שדרוג והמשך ישיר של מעל לעשור של עבודה בכפרים הלא מוכרים, אנו מאתרים, מכשירים ומלווים רכז קהילתי (בשכר) בן המקום שאחראי על הובלת תהליך קהילתי של מיפוי צרכים, כוחות ואתגרים , בניית תוכנית עבודה יישובית ועבודה לאורה כולל הקמת עוגן פיזי בקהילה אשר יאפשר קיום פעילות קהילתית בדגש על חינוך בלתי פורמלי, הנגשת שירותים רשותיים ועוד.  תוכנית זו מפתחת אפשרות לקיום פעילויות בקהילה בסדרי גודל ובתחומים שלא התאפשרו עד היום וכן לחזק קהילתיות וחוסן ולקדם צמצום ומניעה של תופעות סיכון בקהילה. 

הפרויקט החל לפעול בתקופה האחרונה ב6 כפרים לא מוכרים בנגב- תל ערד, אלסרה, אלזרנוג, ואדי אלנעם, אלג'רה וחאשם זאנה, כאשר בהמשך עם ביסוס ודיוק המודל נשאף להתרחב לעוד ישובים לא מוכרים בנגב. 

על החיים בכפרים הלא מוכרים בנגב:

כיום רשומים 42 ישובים לא מוכרים בנגב ובהם אוכלוסייה משוערת של 140,000 תושבים המתמודדים עם עוני והדרה חברתית ונזקים אישיים וקהילתיים רבים הנגרמים עקב חוסר ההכרה, העדר התשתיות והשירותים, מפגעים סביבתיים, הריסות בתים תדירות וכמובן העדר מוגנות מוחלט בכל האמור להתמודדות עם איומים בטחוניים דוגמת ירי טילים.  מציאות כואבת ובעייתית  זו הופכת את אוכלוסיית הכפרים הלא מוכרים לפגיעה במיוחד, דבר המתבטא בשיעורי תמותת תינוקות והיפגעות ילדים גבוהים, כמו גם התמודדות נרחבת עם מחלות ומומים מולדים. אתגרים מרובים אלו משפיעים הן על איכות ותוחלת החיים של תושבי הכפרים והן על יכולתם להשתלב חברתית- לרכוש השכלה, להשתלב בשוק העבודה ולתפקד כאזרחים פעילים בחברה.

דילוג לתוכן